7 Haziran 2018 Perşembe

ORANGE PI VNC VIEWER

Orange Pi ve VNC Server

Vnc Viewer Kurulum

Bu yazımızda VNC Viewer kullanımından bahsedeceğim. Eğer ki SSH bağlantısı yapmış iseniz tüm işlemlerinizi komut satırı üzerinden yapmak durumundasınız.Fakat siz masaüstü kullanımı da yapmak istiyorsanız, modelinizde HDMI çıkışı varsa bir desktop imajı indirip bir monitör olur, LCD olur bağlayarak masaüstüne ulaşabilirsiniz. Fakat  örneğin Orange pi zero gibi bir model kullanıyorsanız kart üstünde bir görüntü çıkışı yoktur. Fakat modeller için masaüstü imajları mevcuttur ve siz de masaüstü arayüzünde kullanmak istiyorsunuz. İşte bu tarz durumlarda IP ile Putty programı aracılıyla bağlantı kurup gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra VNC Viewer kullanarak Orange pi zero ile ilgili işlemleriniz masaüstü ortamında yapabilirsiniz.

İlk önce güncellemeler varsa yükleyelim.

Sudo apt-get update  &&  sudo apt-get upgrade

Daha sonra vnc server için kuracağımız paketleri yükleyelim.

Sudo apt-get install xorg lightdm xfce4 tango-icon-theme gnome-icon-theme


Ardından vnc server kuralım.

Sudo apt-get install tightvncserver

Çoğunlukla burada iki hata verir. Bunlardan ilki kullanılan font ile alakalıdır.

Sudo apt-get install xfonts-base

Diğerini ise her şeyi hallettikten sonra vnc servera giriş yaptığımızda verir.

Fix: /bin/dbus-launch terminated abnormally without any error message and solution

Bu hatayı aldığımızda dbus yüklememiz gerekir.


sudo apt-get install dbus-x11

Orange pi Vnc Viewer Bağlantı

Vnc servisini çalıştırmak için "vnc" adlı bir kullanıcı oluştururuz. Bunun için ilk önce root kullanıcısına geçin. Daha sonra aşağıdaki komutları girin.

Su -

Adduser vnc  {Burada yeni kullanıcı oluşturulur. Bizden bu kullanıcı için şifre oluşturmamız istenir.}

Su – vnc  { vnc kullanıcısına geçeriz.}

Vnc serverı başlatmak için komut satırına vncserver demek yeterli.

Vncserver

İlk kez Vncserver başlatacağımızda bizden bir şifre oluşturmamızı ister. Bu şifreyi kısa veya uzun oluşturmanız durumunda uyarır fakat bir hata oluşmaz. Daha sonra bu şifreyi kullanarak VNC Viewer’ a giriş yapacağız.





Gördüğünüz gibi vnc server başlatıldı. Şu an masaüstüne kurmuş olduğumuz  VNC Viewer programını açıyoruz.




Burada file->new connection dediğimizde  ekranda gördüğünüz sayfa açılıyor ve burada sarı ile belirtilen yere IP adresimizi giriyoruz. Bu bölüme girdiğimiz IP adresinin sonuna servisi başlattığımızda bize verilen numarayı giriyoruz. Yani IP'yi "192.168.X.X:1" veya "192.168.X.X:5901" şeklinde giriyoruz. IP adresinizi bilmiyorsanız sudo ifconfig komutunu girerek öğrenebilirsiniz. Mavi ile taranmış yere ise bu adrese ait özel bir isim koyabiliriz. Tamam dediğimizde adrese ait bir pencere oluşturuyor. 


Buraya ilk kez vncserverı başlattığımızda bizim oluşturduğumuz şifre ile giriş yapabiliriz. Giriş yaptıktan sonra artık VNC Viewer ile bağlandığımız ekran karşımıza geliyor.


Gördüğünüz gibi oluşturduğumuz masaüstü ekranı bu oluyor.

VNC Viewer ile işimiz bittiğinde ise ; 


Vncserver  -kill  :1  ile bağlantıyı kesebiliriz.



Okuduğunuz için teşekkür ederim. Aklınıza takılan bir soru veya karşılaştığınız bir sorun olduğunda yorumlarda belirtin. Burada eksik olarak anlattığım ama sizlerin gerekli olarak gördüğünüz bilgileri yine yorumlarda yazarsanız, bundan herkesin faydalanmasını sağlamış olursunuz. Herkese iyi çalışmalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ORANGE PI PYTHON UART

ORANGE PI PYTHON UART Python kurulum  yazısında Orange pi'de Python konusuna giriş yapmıştık. Daha sonra  Python Gpio  yazısında gir...