12 Haziran 2018 Salı

ORANGE PI STATIC IP

Orange pi Static IP verme



Ev ağlarında IP adresleri genellikle sabit değildir , ancak belirli aralık içindedir. Bir bilgisayar ağa katıldığında veya yapılandırmayı değiştirdiğinizde router/modem size yeni bir IP adresi verecektir. Bu bir sorun oluşturmaz fakat internetten belirli paketleri belirli IP' lere iletmek istediğinizde Static IP, yani durağan, değişmeyen, kalıcı IP' ye ihtiyaç duyarız.

Başka ne gibi durumlarda Static IP' ye ihtiyaç duyarız.




  • Yerel web sunucusu: Ev ağınızda dünyadaki herkes tarafından erişebilen bir web sunucusu kurmak için 80 portuna gelen istekleri web sunucusu bilgisayarınıza yönlendirmelisiniz. Eğer web sunucusu yeniden başlar ve router'dan yeni bir IP alırsa, 80 portunu yönlendirdiğiniz IP adresi artık çalışmayacaktır.
  • Uzaktan torrent yönetimi: Örneğin cep telefonunuzdan bilgisayarınızdaki torrent istemcisini yönetmek için bir port yönlendirmesi yapmanız gerekmektedir. Statik bir IP adresiniz yoksa, adres değiştiğinde uzaktan yönetim artık mümkün olmayacaktır.



Dikkat edin: Statik IP'leri elle ayarlamanız gerekmektedir ve çoğunlukla router yapılandırmasında da bazı değişiklikler yapmanız gerekecektir. Router'ınız doğru bir şekilde yapılandırılmadığında daha fazla IP çakışması hatalarıyla karşılaşabilirsiniz. Örneğin cihazlarınızdan birine 192.168.1.18 adresini verirseniz ve router'ınız IP adreslerini otomatik olarak dağıtmaya devam ederse, bir noktadan sonra aynı IP başka bir makineye daha verilecektir.
Static Leases veya Reserved Lease Info adındaki bölümü bulmanız gerekiyor. Burada doldurmanız gereken birkaç alan mevcut. Birincisi donanım adresi (6 çift alfanümerik karakter), ikincisi ise ona atamak istediğiniz IP adresi. Cihazlarınızın donanım adresini şu anki 'leases' bölümünde görebilirsiniz. Eğer göremiyorsanız , komut satırı üzerinden,
sudo ifconfig yazarak öğrenebilirsiniz.





Buraya kadar olan yazımızda Static IP' den , neden gerekli olduğunda ve karşılaşabileceğimiz bir sorundan bahsettim. Şimdi gelelim Orange pi' ye nasıl Static IP vereceğimize.

Öncelikle ağ ayarlarının /etc/network/interfaces   dizininde olduğunu bilmemiz lazım.

Nano ile açtığımız dosyalarda  #(kare) ifadesi sonrasında  gelen ifadeler yorum olarak değerlendirilir. Yani siz bu dosyayı açtığınızda bir çok satır ile karşılaşabilirsiniz.  




Başlangıçta nasıl bir sayfa ile karşılaştığımıza aşağıdaki aşağıdaki fotoğraftan  bakalım.

/etc/network/interfaces dizinin ilk hali
Şimdi biraz buradaki bazı komutları inceleyelim.

HOT PLUG, sistemin çalışması için kesinti olmaksızın çalışan bir bilgisayar sistemine bir bileşen eklenmesi ve bu bileşenleri sistemin otomatik olarak algılamasıdır. Tak çalıştır cihazlar HOT PLUG tanımının içine girer.

allow-hotplug <interface_name>   : Çekirdek arabirimden bir hotplug olayı algıladığında <interface_name> arabirimini başlat.


iface eth0 inet static / dhcp : Eth0 için Static/Dhcp bir IP adresi tanımlar.

no-auto-down eth0 : Sistem kapatma süresi sırasında bir arabirimin düşürülmesini engellemektir. Örneğin, kök dosya sistemi bir ağ dosyasıysa ve arabirim en sonuna kadar kalmalıdır.

Lo bir geri döngü cihazıdır. Herhangi bir ağa bağlı olmasalar bile, tüm sistemlerde bulunan sanal bir ağ aygıtı olarak hayal edebilirsiniz. 127.0.0.1 IP adresine sahiptir ve ağ servislerine yerel olarak erişmek için kullanılabilir.

Yerel geri döngü ağ ayarımız için 
auto lo

iface lo inet loopback   tanımlaması yapılır.




Şimdi burada değiştireceğimiz kısımlar , Eth0 için static bir IP adresi adresi tanınması için iface eth0 inet static komutu , sabit olacak IP adresi ,netmask, gateway, dns-nameservers gibi atamaların yapılması.

/etc/network/interfaces  dizinine eklememiz gereken komutlar:

#Local loopback
auto lo
iface lo inet loopback

#Ethernet Static IP

auto eth0
allow-hotplug eth0

iface eth0 inet static


address  192.168.1.? => IP adresiniz
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1
dns-nameservers 192.168.1.1 







Bu komutları yazdıktan sonra dosyayı "CTRL-X" ile ardından "Y"  ve enter' a tıklayarak kaydediyoruz.

Daha sonra  Orange pi' yi reboot ediyoruz ve işlem tamamlanmış oluyor. Bundan sonra Orange pi sürekli aynı IP adresini alacak. Fakat yukarıda dikkat edin diyerek belirttiğim kısma dikkat edin.

Reboot ettikten sonra kontrol amaçlı bildiğiniz bir siteye ping atın. Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz
google' a ping atabiliyoruz ve güncellemeleri yapabiliyoruz.





Okuduğunuz için teşekkür ederim. Aklınıza takılan bir soru veya karşılaştığınız bir sorun olduğunda yorumlarda belirtin. Burada eksik olarak anlattığım ama sizlerin gerekli olarak gördüğünüz bilgileri yine yorumlarda yazarsanız, bundan herkesin faydalanmasını sağlamış olursunuz. Herkese iyi çalışmalar.

Kaynakça:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ORANGE PI PYTHON UART

ORANGE PI PYTHON UART Python kurulum  yazısında Orange pi'de Python konusuna giriş yapmıştık. Daha sonra  Python Gpio  yazısında gir...