1 Haziran 2018 Cuma

ORANGE PI UBUNTU DİL DEĞİŞİMİ

Ubuntu , Debian  gibi Linux dağıtımlarında dil değiştirmek mümkün. Bunun iki yönetim var. İster terminal üzerinden isterseniz de masaüstü üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Masaüstü Üzerinden Dil Değiştirme

Ubuntu , Debian  gibi Linux dağıtımlarında dil değiştirmek mümkün. Bunun iki yönetim var. İster terminal üzerinden isterseniz de masaüstü üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.


Settings>Language Support kısmına giriyoruz. 


















Burada bizi dil paketlerini indirebildiğimiz ve silebildiğimiz bir sayfa karşılıyor. İnstall /Remove Languages kısmına tıklayıp seçmek istediğimiz dile geliyoruz ve işaretliyoruz. Diğer işaretli olanları da kaldırdıktan sonra Apply diyerek bu paketin yüklenmesini bekliyoruz. Daha sonra bu dil paketi yüklendiğinde seçtiğimiz dil sol tarafta belirecek. Eğer burada birden fazla seçenek varsa sürükleyerek seçtiğimiz dili yukarı çıkarıyoruz. Daha sonra Apply System-Wice diyerek ayarların uygulanmasını sağlıyoruz. Fakat bu ayarlar etkisini bir sonraki girişte göstereceği için reboot etmemiz gerekiyor.

Bir sonraki adımda ise settings>armbian-config>Personel>Locale sekmesine tıklayarak buradan da kendi dil ayarımızı seçip yapılandırmamız gerekiyor.

























Buradan tr_TR.UTF-8 UTF-8 seçeneğini  seçmemiz gerekiyor. Seçme işlemini space tuşu ile yapıyoruz. Aynı şekilde seçili olanları da kaldırmamız gerekiyor. Tamam dedikten sonra çıkan ekranda  tr_TR.UDF-8 seçeneğini seçiyoruz. Burada konfigürasyon ayarları yapılıp bir dosyaya kaydediliyor. Reboot ettiğimizde artık menü ve dili Türkçe olmuştur.

Komut Satırı Üzerinden Dil Değiştirme

sudo apt-get install language-pack-tr language-pack-tr-base language-pack-gnome-tr language-pack-gnome-tr-base   // diyerek dil paketlerini yüklüyoruz.



Burada örnek olarak "de" yani Almanca dil paketi yüklenmiş  fakat Türkçe için bu kısımlar "tr" olacak.

Burada bu yükleme sırasında dpkg ‘yi manuel  çalıştırmak zorundasınız  gibi bir hata veriyor. Bunun için gereken gereken  komut satırını zaten hatayı verdikten sonra söylemiş.
Sudo dpkg  --configure  –a  
Daha sonra konfigüre ayarlarını yapmak için 
sudo nano /etc/default/locale //komutu ile locale dosyasının içine giriyoruz.















İçeriğinin bu şekilde olması lazım. Bu işlemleri yaptıktan sonra tekrar başlatarak işlemimizi tamamlamış oluyoruz ve artık dilimiz Türkçe. 
İPUCU1=Bazen manuel olarak armbian-config den ayarları yaptığımızda dilde bir değişiklik olmayabiliyor veya bir kısmı İngilizce bir kısmı ise Türkçe olabiliyor. Bunun için en sağlıklı çözüm  /etc/default/locale dosyasına girerek , yani komut satırı üzerinden ayarları yapmak.

İPUCU2 = Bu adımların hepsini yaptınız fakat dil hala Türkçe olmadıysa;
 rm -rf ~/.pam_environment            // komutunu girmeyi deneyin.

Orange Pi Klavye Dili

Orange Pi’ yi ilk çalıştırdığımızda klavye dili kullandığımız klavyeden  farklı olur. Eğer SSH ile bağlanıyorsak bağlandığımız bilgisayarın klavyesini düzgünce kullanabiliyoruz fakat direk Orange Pi masaüstü üzerinden bir işlem yapacaksak Türkçe karakterler ve işaretler sıkıntı çıkarıyor. Bunu düzeltmek için gerekenlere bakalım.

























Ayarlar<klavye (keyboard) ayarlarına tıklayarak bu sayfaya giriyoruz. İlk önce Use system defaults kutucuğunun tik işaretini kaldırıyoruz.  Daha sonra Keyboard Layout kısmından Türkçe'yi ekleyip yanlarda bulunan ok ile en üste çıkarıyoruz. Artık klavye dilimiz Türkçe.

Orange Pi Sayı-Tarih Dili

Bu kısma settings > language support kısmı ikinci sekmesi olan Regional Formats kısmından  ulaşabilirsiniz.  Dili Türkçe yapıp tekrar başlattıktan sonra tarih ve sayı dili Türkçe olmuştur.


























Okuduğunuz için teşekkür ederim. Aklınıza takılan bir soru veya karşılaştığınız bir sorun olduğunda yorumlarda belirtin. Burada eksik olarak anlattığım ama sizlerin gerekli olarak gördüğünüz bilgileri yine yorumlarda yazarsanız , bundan herkesin faydalanmasını sağlamış olursunuz. Herkese iyi çalışmalar.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ORANGE PI PYTHON UART

ORANGE PI PYTHON UART Python kurulum  yazısında Orange pi'de Python konusuna giriş yapmıştık. Daha sonra  Python Gpio  yazısında gir...