6 Haziran 2018 Çarşamba

ORANGE PI FIRST BOOT

Orange Pi First Boot

Önceki yazımızda Orange pi' yi çalıştırabilmek için gerekli olan imaj dosyalarını nereden bulabileceğimizi ve ilk önyükleme için gereken programlardan bahsetmiştik. Bu yazımızda ise artık Orange pi' yi çalıştıracağız ve bunu yaparken ekran  veya bir görsel bir arayüz ne kullanabiliriz. Bu alternatiflerden bahsedeceğiz.Ama öncesinde size indirebileceğimiz imaj dosyalarından biraz daha bahsetmek istiyorum.
Bu siteden Ubuntu desktop , Ubuntu server, Android, Debian, Raspbian gibi bir çok işletim sisteminin imaj dosyasını indirebiliriz.
Bu siteden sadece Ubuntu ve Debian işletim sisteminin server ve desktop imajlarını indirebiliyoruz. Bunlardan hangilerinin desteklenip hangilerinin desteklenmediğini de görebiliyoruz. Burada Xenial olarak indirebileceğimiz Ubuntu 16.04 sürümü , Bionic ise Ubuntu 18.04 sürümü, Jessie Debian 8 , Stretch ise Debian 9 sürüm isimleridir.

İndirdiğimiz bu imaj dosyalarını sd karta atmak için gereken programlardan bu yazımızda bahsetmiştik. Şimdi gelelim ilk önyüklemeyi nasıl yapacağımıza.

Temel olarak gerekenlere bir bakalım.Burada tavsiye edilen gücü en son vermemiz.Tek bir istisna ile. USB to TTL bağlantısı yapıp Putty ile giriş yaptıktan sonra güç veriyoruz.Bunun dışındaki diğer durumlarda gücü hep en son veriyoruz. Orange pi zero , r1, i96 gibi modellere  otg usb  girişinden güç veririz. Diğer modellere ise DC jak kısmından güç veririz. Sd kartımızı takalım varsa ethernet, HDMI  gibi kabloları da güç vermeden önce  takıyoruz.

Artık Orange pi' yi çalıştırdığımıza göre herhangi bir işlem yapabilmek için alternatiflerimiz var. Eğer ethernet kablosunu bağladıysak veya USB to TTL modülünü kullanırsak  SSH bağlantı ve Putty aracılıyla bağlanabiliriz. Diğer bir yandan HDMI çıkışı varsa bir monitöre bağlayarak veya arada board yardımıyla 5 inç veya 7 inç LCD' ye bağlayarak  görüntü alabilirsiniz.




Ayrıca Orange pi 2G-IOT modelinde olduğu gibi kart üzerindeki lcd çıkışından Smartphone LCD ile de bağlantı sağlayabilir ve kullanabilirsiniz.


SSH bağlantı ve Putty

SSH iki makine arasındaki güvenli iletişimi sağlayan bir protokoldür. Bu özellik Orange pi‘ ye SSH terminali ile uzaktan bağlanmanızı sağlar. İster IP ile istersek de USB to TTL modülü ile bağlantı sağlayabiliriz.

IP ile bağlantıda Orange pi’ ye ethernet kablosu takıp güç verdikten sonra Orange pi’ ye otomatik bir IP atanacak. Aynı ağdaki başka bir bilgisayar,tablet,telefon yardımıyla Orange pi’ ye bağlanacağız. Orange pi’ nin hangi IP’ yi aldığını bilmek için daha önce bahsettiğimi Advanced port scanner programını kullanıyoruz. Port yazan kısımda 22 yazdığına dikkat edin. Daha sonra PuTTY programında SSH kısmına IP’ mizi giriyoruz.


Burada bizden kullanıcı adı ve şifre isteyecek. İndirdiğimiz kaynağa göre bu değişiklik gösterir. Armbian sitesinden indirdiklerimizde kullanıcı adı kısmına root , şifre kısmına ise 1234 yazarız. Orange pi sitesinden indirdiğimizde ise kullanıcı adına root veya orangepi şifre kısmına ise orangepi yazarız. Daha sonra ilk olarak root şifresini değiştirmemizi ve daha sonra ise bir kullanıcı oluşturmak için bir kullanıcı adı ve şifresi ister. Böylece Orange pi içine girmiş olduk. Yalnız sadece komutlarla işlem yapabiliyor olacağız. İlerleyen günlerde  en çok kullanılan komutlarla alakalı bir yazı yayınlayacağız. Sonuç olarak buradan sadece komutları kullanarak işlem yapabiliriz. Eğer bir masaüstü ortamı olsun istiyorsak size önceki yazımızda bahsettiğimiz Vnc Viewer programı ile nasıl bir masaüstü ortamı sağlayacağımızı da ilerleyen günlerde yayınlayacağız.  Bu sayede özellikle Orange pi zero gibi HDMI çıkışı olmayan modellerde bir masaüstü ortamına sahip olabileceğiz. 


Bir diğer yol ise USB to TTL ile bağlantı. Burada ise USB kısmını PuTTY kullanacağımız bilgisayara, diğer kısmını Orange pi’ ye bağlarız.





Burada önemli kısım USB to TTL modülündeki TX’ i Orange pi’ deki RX’ , RX’ i se TX e bağlamaktır. Yani bağlantı TX-RX , RX-TX ve GNG-GND olmalıdır.


Daha sonra PuTTY’ i açarak Serial line kısmına aygıt  yöneticisinden bakarak usb hangi COM’ da ona bakılarak o yazılacak , speed kısmına 115200 yazılacak ve Open kısmına tıkladıktan sonra çıkan ekranda  kullanıcı adı ve şifresini gireceğiz.Eğer ilk kez çalıştırıyor isek şifreyi değiştirmemizi ve bir kullanıcı oluşturmamızı isteyecek.Böylece Orange pi’ ye bağlanmış oldu.


HDMI Çıkışlı Bağlantı




Bu başlık altında Orange pi' den video çıkışı nasıl olur onu da incelemek istiyorum.Görüldüğü gibi


  • HDCP ile HDMI çıkışı: HDCP aslında bir içerik koruma algoritmasına verilen isimdir. Bu terimin açılımı High-Bandwidth Digital Content Protection olarak bilinir ve Yüksek Bant Genişlikli Dijital İçerik Koruması anlamına gelir. HDCP'nin amacı, dijital bir içeriğin genellikle bir HDMI veya DVI bağlantısı yoluyla bir cihazdan televizyonunuza aktarılması sırasında içeriğin telif haklarını korumaktır.

  • HDMI CEC: CEC, Tüketici Elektroniği Kontrolü (Consumer Electronics Control) anlamına gelir. Esas olarak HDMI-CEC özellikli cihazlar, HDMI kablo ile bağlandıklarında, programlama ya da kurulum yapılmadan tek bir uzaktan kumanda ile kontrol edilebilir. Bu, HDMI özelliğinin isteğe bağlı bir parçasıdır. Ekran dahil 10 adete kadar bağlı cihaz HDMI üzerinden kontrol edilebilir. CEC, cihazın komutu aldığına dair bir onay gönderdiği, böylece cihazların uygun durumda bulunmasının sağlandığı iki yönlü bir iletişim sistemidir. Mesela CEC özelliği olan bir cihazı (örneğin Orange pi) HDMI ile televizyona bağladığınızda başka bir kumandaya gerek kalmadan televizyon kumandası ile kontrol edebiliriz.

  • CVBS : Composite Video Blanking and Sync olarak da adlandırılır. Composite Video, sadece resim bilgisini içeren analog tv yayını sinyal formatıdır. Composite video temel bant sinyali, bir video sinyalini (ses hariç) meydana getirmek için gerekli tüm sinyal bileşenleri tek bir sinyalin içindedir. Evlere ulaşan sinyalin ses sinyali eklenmemiş ve RF taşıyıcıyı modüle etmemiş hali Kompozit Video sinyalidir. CVBS olarak kısaltılır ve açılımı “composite video baseband signal” dır.
Orange pi' yi bir monitöre, televizyona bağlamak istediğimizde HDMI bağlantısını kullanabiliriz. Peki bir LCD ile kullanabilir miyiz? Evet kullanabiliriz. Hali hazırda Orange pi ürünü olan 5 inç ve 7 inç ekranlar mevcut ve bu ekranlar yanında ekstra bir board ile satılıyor ki bağlantıda LCD ile Orange pi arasındaki bağlantıyı bu board yardımıyla sağlıyoruz Bu board usb otg girişinden besleniyor. Bu konuda farklı ekranları denedikçe sizlerle tekrardan paylaşacağız.









Okuduğunuz için teşekkür ederim. Aklınıza takılan bir soru veya karşılaştığınız bir sorun olduğunda yorumlarda belirtin. Burada eksik olarak anlattığım ama sizlerin gerekli olarak gördüğünüz bilgileri yine yorumlarda yazarsanız, bundan herkesin faydalanmasını sağlamış olursunuz. Herkese iyi çalışmalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ORANGE PI PYTHON UART

ORANGE PI PYTHON UART Python kurulum  yazısında Orange pi'de Python konusuna giriş yapmıştık. Daha sonra  Python Gpio  yazısında gir...