8 Haziran 2018 Cuma

ORANGE PI H3DISP

Orange Pi Ayarları - H3disp

Orange pi üzerinden hdmi ile bir görüntü çıkışı almak istediğimizde bazen ekranda görüntü oluşmadığını görürüz. Bunun sebebi kablo veya bağlantının düzgün olduğunu varsayarsak çözünürlüğün uyuşmaması olabilir. Yani kullandığımız ekran çözünürlüğü ile Orange pi'nin verdiği çözünürlük uyuşmuyor olabilir. Bu yüzden ekran çözünürlüğünü nasıl değiştirebiliriz bilmemiz gerekiyor.

Armbian görüntülerinin(imaj) çoğu iki farklı şekilde yayınlanır; Legacy(eski-eski çekirdek) ve Mainline(anahat-güncel çekirdek). Çekirdek sürümüne bağlı olarak özellikleri etkinleştirme/devre dışı bırakma prosedürü aynı değildir. İlk önce hangi çekirdeği kullandığımıza bakmamız gerekiyor. "uname -a" komutu ile bunu öğrenebiliriz. Eğer çıktı "3.4" gibiyse bu demek oluyor ki eski çekirdeği kullanıyorsunuz. Ama "4.5" ile başlıyorsa mainline(anahat) sürümü kullanıyorsunuz demektir.




Çekirdek sürümü güncel bir sürüm kullanıyorsak, yani mainline çekirdek kullanıyorsak bazı ayarları değiştirmek için DT(Device Tree) kullanmamız gerekecek fakat legacy çekirdek kullanıyorsak ayarlarımızı FEX ile yapacağız.


Bir fex dosyası çipin(SoC-Allwinner) nasıl çalışacağını tanımlar; gpio pinlerini yapılandırır, ekran parametrelerini ayarlar vs. Hangi ayarları yapılandırabileceğimize FEX-Guide'dan bakabilirsiniz. Buradaki ayarlar her Orange pi modeli için yapılandırılmış bir şekide bin formatında Armbian görüntülerine gömülüyor.Script.bin dosyası geçerli Orange pi bin dosyasına yönlendiriliyor.



Tekrar hatırlatmak isterim script.bin dosyası ve fex ile ayarları değiştirmek sadece legacy çekirdek sürümünde oluyor.(Mart 2019 için Ubuntu Xenial eski çekirdeği kullanıyor.)


Eski çekirdek kullanan bir Armbian görüntüsünü indirdik. Kurulumu ve ilk ön yüklemeyi yaptık fakat ekranda görüntü yok veya görüntü kötü. Bu durumda script.bin dosyasında hangi ekran çıkışının kullanıldığı ve çıkışı bağlamak için hangi donanımların kullanıldığını tanımlamalıyız. Aynı şekilde görüntü çıkışından çıkan görüntünün ne çözünürlükte olduğunu da tanımlamalıyız. Bunları script.bindosyasını değiştirerek yapmak yerine kullanabileceğimiz bir araç var: H3disp.


H3disp Komutu

H3disp, legacy çekirdekte görüntü çıkış ayarlarını yapabildiğimiz bir araç. H3disp'in amacı mevcut makul ayarları göstermek ve buna göre fex/script.bin dosyasının düzenlenmesi için kullanıcının bunlardan birini seçmesine izin vermektir. Kısaca H3disp ile kolayca görüntü ayarlarını yapabiliriz.H3disp komutunun arka tarafta nasıl işlediğine ve hangi kodları çalıştırdığına buradan bakabilirsiniz.


Terminal ekranına(komut satırına) h3disp komutunu girdiğimizde karşımıza ayarlayabileceğimiz çözünürlük değerlerinin olduğu bir liste çıkar. Çözünürlük değerleri dışında değiştirebileceğimiz başka ayarlar da var. Bunları kısaca inceleyelim.



Ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi "h3disp" kullanımı şu şekildedir.

h3disp -m[çözünürlük/mod] -d -c[ 0-1-2] -f [fb_mode:fb_witdh:fb_height]

» -m[çözünürlük/mod] : Bu kullanım ile çözünürlüğü değiştirebiliyoruz. "-m" yanına yazacağımız değerler daha önceden tanımlı değerlerdir ve her bir çözünürlük değeri için belli kodlamalar yapılmıştır.Örneğin; çözünürlüğü "1360x768"e ayarlamak istiyorsunuz. Bunun için, h3disp -m 1360x768 veya h3disp -m 34 komutlarını kullanabiliriz.

» -d : Orange pi'de dvi çıkışı yok. Eğer dvi girişli bir ekran kullanıyorsanız "hdmi to dvi" dönüştürücülerden faydalanmalısınız. Eğer ki böyle bir dönüştürücü kullanıyorsanız h3disp kullanımında bunu da ekstra olarak belirtmelisiniz. Örneğin; "hdmi to dvi" dönüştürücü kullandık ve çözünürlüğü "1360x768"e ayarlamak istiyorsunuz. Bunun için, h3disp -m 1360x768 -d veya h3disp -m 34 -d komutlarını kullanabiliriz.

» -c [0-1-2] : Eğer hassas ayarlar yapıyorsanız rgb renk aralığı için ayarlama yapabiliyoruz.

0 = rgb range 16-255(varsayılan) kullanımı için h3disp -c 0
1 = rgb range 0-255(Tüm aralık) kullanımı için h3disp -c 1
3 = rgb range 16-352(Sınırlı video kullanımı için h3disp -c 2

» -f [fb_mode:fb_witdh:fb_height] :Pencere ara belleğini değiştirmek için kullanabiliriz.
fb_mode:
0--VARSAYILAN4--RGB6555--RGB565
6--RGB5567--ARGB15558-RGBA5551
9--RBG88810--ARGB888812--ARGB4444

fb_width/fb_height : Bu parametreler yerine "Genişlik/Yükseklik" değerlerini yazarız. Bu değerler 0-9999 arasında bir değer olmalı.

 Okuduğunuz için teşekkür ederim. Aklınıza takılan bir soru veya karşılaştığınız bir sorun olduğunda bize bildirin. Burada eksik olarak anlattığımı düşündüğünüz bilgileri de bize bildirirseniz, bu yönde bilgileri güncel ve eksiksiz tutarak okuyuculara daha iyi bir bilgi ortamı hazırlayabiliriz. Herkese iyi çalışmalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ORANGE PI PYTHON UART

ORANGE PI PYTHON UART Python kurulum  yazısında Orange pi'de Python konusuna giriş yapmıştık. Daha sonra  Python Gpio  yazısında gir...