6 Mayıs 2019 Pazartesi

ORANGE PI VNC EKRAN PAYLAŞMA

X11vnc Kurulum ve Çalıştırma

Bu yazımızda Vnc ile ekran paylaşımından bahsedeceğim. Bir önceki yazıdaVnc’den bahsetmiş ve Vnc ile asıl bilgisayarımızda yeni bir oturum açabilmiştik. Bu yazıda ise Vnc ile ekran paylaşımında bahsedeceğim. Ekran paylaşımı dediğimizde “Teamviewer” bunun en bilindik örneklerinden biri. Yani Orange pi ekranına uzaktan bağlanacağız.

Peki ekran paylaşmanın iyi tarafı ne? Orange pi aktif bir şekilde çalışırken ekranda bulunan tüm açık sayfaları/sekmeleri veya bir yüklemeyi görebilirsiniz.
Vnc ile ekran paylaşmak için x11vnc’yi kullanacağız.

İlk önce güncellemeler varsa yükleyelim.

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Ardından X11vnc kuralım.

sudo apt-get install x11vnc

X11vnc ile ekran paylaşımı yapmak için halihazırda bir grafik arayüzünüzün olması gerekir. Eğer yoksa herhangi bir grafik arayüzünü indirebilirsiniz.

sudo apt-get install xorg lightdm xfce4 tango-icon-theme gnome-icon-theme

Orange pi Vnc Bağlantı

X11vnc yükleme işlemi bittikten sonra giriş işlemleri için bir şifre oluşturmamız gerekir.

x11vnc -storepasswd

Şifre oluşturma işlemi aşağıdaki şekilde olur.
Enter VNC password: ********
Verify password: ********
Write password to /home/USERNAME/.vnc/passwd?  [y]/n y
Password written to: /home/USERNAME/.vnc/passwd

Daha sonrasında x11vnc -display :0 -usepw -forever -listen 192.168.*.*(Pi Ip Adresi) diyerek bağlantıyı başlatıyoruz.







Şimdi yapmamız gereken ana bilgisayarımızdan Vnc Viewer veya TightVnc gibi programları açıp Orange pi Ip’miz ile bağlanmak.


Daha sonrasında “storepasswd” ile belirledğimiz şifreyi buraya giriyoruz ve Orange pi ekranı açılıyor.


Biraz da X11vnc’ye bağlanırken kullandığımız komuttaki ifadelere bakalım. Kullandığımız komut “x11vnc -[Options]” şeklinde kullanılıyor. Daha detaylı kullanım için terminale “man x11vnc” yazabilir yada bu sayfadan X11vnc man sayfasına ulaşabilirsiniz.

Kulladığımız komut tam olarak “x11vnc -display :0 -usepw -forever -listen 192.168.*.*

  • display: Aldığımız ekran numarasını tanımlar.
  • usepw: Güvenlik için şifre kullanımı ister.
  • listen:  Orange pi Ip’mizi tanımlar.
  • viewonly: Sadece ekran görüntüsünü paylaşır. Paylaşılan ekranda herhangi bir işlem yapamazsınız. Varsayılan olarak bu özellik kapalıdır.
  • shared: Ekranı birden fazla sayıda paylaşabilirsiniz.
  • once: Bağlandığınız bilgisayardan bağlantı kesildiğinde X11vnc’den çıkar. Varsayılan ayar budur. Tam tersi için “forever” ayarına bakın.
  • forever: Bağlantı kesilse bile X11vnc’den çıkmaz. Böylece başka bir bağlantı için tekrardan Orange pi’den X11vnc’yi çalıştırmaya gerek kalmaz.
  • timeout -n: n saniye içinde bir istemci bağlanmazsa X11vnc’den çıkar.
  • rfbport: Bağlanılacak portu tanımlar. Varsayılan port ‘5900’dür.

Başlangıçta Otomatik X11vnc Çalıştırmak


Yukarıda X11vnc ile Orange pi’ye bağlanmak için terminal ekranına “x11vnc -display :0 -usepw -forever -listen 192.168.*.*” komutunu yazıyorduk ve X11vnc’yi başlatıyorduk. Orange pi’ye sürekli X11vnc ile bağlanan biriyseniz, işlerinizi kolaylaştırmak için Orange pi açıldığında otomatik olarak X11vnc’yi başlatabiliriz. Böylece Orange pi’yi açtığınızda, Orange pi’ye bir monitör bağlayıp veya Putty ile Orange pi’ye bağlanıp X11vnc’yi başlatmanız gerekmez. Direkt ana bilgisayarınızdan Vnc Viewer aracılığı ile Orange pi’ye bağlanabilir ve işlerinizi yapabilirsiniz. Özellikle birden fazla Orange pi’ye ana bilgisarınızdan bağlanıyorsanız, tek tek tüm Orange pi’lerde X11vnc’yi başlatmak sizi zorlayabilir. Bu yüzden tüm Orange pi’lerde başlangıçta otomatik olarak X11vnc’yi başlatmasını sağlayabilirsiniz.

X11vnc’yi Orange pi açılırken otomatik başlatmak için ilk önce “.config/autostart” adresine “x11vnc.desktop” isimli bir dosya oluştuyoruz.

cd

cd .config

mkdir autostart

cd autostart

sudo nano x11vnc.desktop

Daha sonra “x11vnc.desktop” dosyasının içine aşağıdaki satırları kopyalıyoruz ve “CTRL-X” ve “Y” diyerek dosyadaki değişiklikleri kaydedip çıkıyoruz.
[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Type=Application
Name=X11VNC
Comment=
Exec= "x11vnc -display :0 -usepw -forever -listen 192.168.*.*"
StartupNotify=false
Terminal=false
Hidden=false


Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra “reboot” ederek Orange pi’yi tekrar başlatıyoruz. Orange pi açılıp bir Ip aldığında ise Vnc Viever ile Orange pi’ye giriş yapıyoruz. Bu arada Orange pi’yi açmanızla Vnc’ye girme arasında ister yaklaşık 30 sn bekleyin ister Advanced Port Scanner programı ile Orange pi’nin Ip alıp almadığına bakın ve Ip aldıktan sonra giriş yapın.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Aklınıza takılan bir soru veya karşılaştığınız bir sorun olduğunda bize bildirin. Burada eksik olarak anlattığımı düşündüğünüz bilgileri de bize bildirirseniz, bu yönde bilgileri güncel ve eksiksiz tutarak okuyuculara daha iyi bir bilgi ortamı hazırlayabiliriz. Herkese iyi çalışmalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ORANGE PI PYTHON UART

ORANGE PI PYTHON UART Python kurulum  yazısında Orange pi'de Python konusuna giriş yapmıştık. Daha sonra  Python Gpio  yazısında gir...