12 Şubat 2019 Salı

ORANGE PI X2GOCLIENT

ORANGE PI X2GOCLIENT 

Orange pi'ye uzaktan bağlantı kurmak istiyoruz ve bunun için önümüzde alternatifler var. "Putty" ile bağlantıyı dışarıda tutarsak elimizde "vnc" ve "teamviewer" gibi seçenekler var. Bugün kurulumunu ve çalışmasını inceleyeceğimiz "x2goclient",  kullanıcılar arasında yaygınlaşmaya  devam ediyor. X2goclient, NX teknolojisi protokolünü kullanan Linux için açık kaynaklı bir uzak masaüstü yazılımı, programıdır. 

Bu işlemler sırasında kullandığım cihaz "Orange pi pc plus" ve kullandığımı işletim sistemi "Ubuntu bionic 4.14.65".

Kullandığım Ubuntu bionic sürümünü indirdiğimizde önümüze sadece terminal(command) ekranı gelir. Daha sonra "armbian-config" menüsü üzerinden masaüstü ortamını yüklenmesini başlatarak Orange pi'yi bir masaüstü ortamı ile birlikte kullanabiliriz. Ubuntu'da  varsayılan masaüstü ortamı XFCE'dir. 

XFCE dışında LXDE, GNOME gibi başka birçok masaüstü ortamı vardır. Orange pi zero gibi hali hazırda kullanabileceğiniz masaüstü ortamı hazır bir işletim sistemi olmadığında masaüstü ortamını kendiniz kurmanız gerekir. Bunun için  Orange pi zero kullananlar için LXDE kurulumu ve X2goclient kullanımı göstereceğim.

1)Kurulum

sudo apt-get install x2goclient  komutu ile  kurulumu yapabilirsiniz.

Daha sonra X2goclient depoları armbian'da varsayılan olarak ekli olmadığı için güncellemeler, indirmeler için X2goclient depolarını eklememiz gerekiyor.

sudo add-apt-repository  ppa:x2go/stable diyerek X2goclient deposunu ekliyoruz.

sudo apt-get update ile güncellemeleri yapıyoruz.

Eğer Orange pi zero kullanıyorsanız, masaüstü ortamı için LXDE'yi indirebilirsiniz. Ayrıca diğer modeller içinde LXDE'yi indirebilir ve deneyebilirsiniz.

sudo apt-get install lxde

Son olarak X2go sunucusunu kuruyoruz.

sudo apt-get install x2goserver x2goserver-xsession

2) X2goclient ile Giriş Yapma

Kurulum işlemi bittiğine X2goclient'i kullanacağını bilgisayarın işletimi sistemine göre buradan indirebilirsiniz.

X2goclient'i açtığınız karşınıza bir ekran çıkacak.


Çıkan ekranda oturum türü kısmında kullandığınız masaüstü ortamını seçebilirsiniz. Ben ilk olarak varsayılan armbian masaüstü ortamı olan XFCE ile açacağım. Açacağım oturuma yeni bir isim verip "bağlantı" sekmesine geçiyorum ve burada "bağlantı hızını" "LAN" yapıyorum. 


Bu ayarları yaptıktan sonra enter'a tıkladığımızda çıkan ekranın sol tarafına oturum ismini girerek tekrar enter'a tıklıyoruz.


Kısa bir süre bağlantı için bekliyoruz ve sonrasında oturumumuz açılıyor.



Şimdi LXDE ile masaüstü ortamı ile açalım. Bunun için yukarıdaki ayarlardan farklı olarak oturum türü olarak LXDE'yi seçmek yeterli. Esktra olarak karışmaması için bu oturuma LXDE oturum diyebilirsiniz.



Bu şekilde Orange pi'ye X2goclient yükledik ve başka bir cihazdan Orange pi'ye bağlandık. Bu işlemleri sizlere sade ve anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalıştım. Gerek gördükçe görsellerle bunu destekledim. Yazıda anlaşılmayan veya yanlış olduğunu düşündüğünüz kısımları yorumlarda belirtebilir yazıların daha kaliteli olması için bu şekilde destek verebilirsiniz. Herkese iyi çalışmalar.


Kaynakça


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ORANGE PI PYTHON UART

ORANGE PI PYTHON UART Python kurulum  yazısında Orange pi'de Python konusuna giriş yapmıştık. Daha sonra  Python Gpio  yazısında gir...