ORANGE PI ANDROID
Bu yazıda Orange pi'ye yüklenebilen "android" sürümlere bakacağız. Orange pi'ye nasıl android yükleneceğinden bahsetmiştim. Bu konuda aklınıza takılan bir şey olursa Orange Pi Android Yükleme yazısına bakabilirsiniz.Bu yazı, kullanılabilen android imajları bulabileceğimiz bir yazı olsun istiyorum. Bu yüzden Orange pi ile düzgün çalışan android imajları buraya ekleyeceğim. Siz de bu yazıya katkı yapmak isterseniz yorumlarda bunlardan bahsedebilir veya mail ile bize bunları iletebilirsiniz.
Şuan için Orange pi sitesindeki android imajları kullanabileceğimiz gibi H3droid gibi stabil androidler de mevcut. Bunun dışında forumlarda 4.4.2 çekirdeği kullanıp kendi geliştirdikleri androidleri paylaşanlar da var.
1) Android 4.4.2 - Orange Pi Website
İlk olarak Orange pi Pc Plus, Plus 2e gibi EMMC' si olan modellerde EMMC'de varsayılan olarak yüklü gelen veya Orange pi sitesinde çoğu model için indirilebilir olan android 4.4.2 Orange OS'dan bahsedelim.
İlk açılışta ekran Çince geliyor ve ayarlardan dili Türkçe, İngilizce yapabiliyorsunuz. Daha sonra önünüze gelen menüden çok bir işlem yapamıyorsunuz. Google play apk'sını indirip özelleştirebilirsiniz çünkü ilk başta google play'e giriş yapamıyoruz. Sadece fotoğraflar, videolar, ses gibi temel uygulamalara giriş yapabiliyoruz.
2)Android 7.0 - Orange Pi Website
Orange pi sitesinden indirebileceğimiz Android 7.0, Orange pi Pc Plus, Zero ve Lite modelleri için indirilebilir durumda.
Kullandığım monitörden dolayı renkler biraz soluk, android 7.0' dan kaynaklanan bir durum değil.
Android 7.0 başlangıç dili olarak İngilizce ve başlangıç ekranı olarak da yukarıdaki fotoğraftaki gibi geliyor. Android 4.4.2'ye göre daha özelleşmiş. Menü üzerindeki uygulamaların çoğu çalışır durumda. İlk açılışı biraz uzun sürse de daha sonra açılma süresi normale dönüyor. Ben Orange pi Pc Plus modelini kullandım ve video oynatmada bir sorun yaşamadım.
İndirme Linki : http://www.orangepi.org/downloadresources/
3)Android 4.4.2 Özel Sürüm
Eğer android 4.4.2 kullanmak istiyorsanız şimdi konuşacağımız android sizin için ideal. Orange pi forumda verdiği link yardımı ile indirip SD karta diğer android imajlarını da yüklerken yaptığımız gibi Phoneixcard ile yükleyip kullanabiliyoruz.
İlk açılış ekranı ve uygulamalar menüsü bu şekilde. İsterseniz menüyü, kullanılan başlatıcıyı(launcher) değiştirerek kişiselleştirebilirsiniz. Bunun dışında amacınız oyun oynamak ise denediğim kadarıyla oyunda da bir sıkıntı olmadı.
4) H3droid
Bahsedeceğim bir başka android de H3droid. Gerek forumlar gerek de kendi tecrübeme bakarak Orange pi üzerinde stabil bir şekilde çalışan android. Yüklenmesi biraz zahmetli olsa da tüm bu işlemlerden sonra sizi kullanışlı bir arayüz ve uygulama menüsü bekliyor.
H3droid'in sd karta yazılması için Phoenixcard programı değil, Win32diskImager programını kullanırız.
Sd karta yazdırıp Orange pi'ye taktıktan sonra yapmamız gereken bazı işlemler var. Bunlardan adım adım bahsetmeye çalışacağım.
- Gücü verdiğimizde karşımıza boot işlemlerini gösteren yazılardan sonra yükleyicinin başlatıldığını bize söyleyen bir yazı çıkar ve bu işlemin 5 dk süreceğini belirtir.
- Bu ekrandan sonra karşımız bir takım görevleri seçeceğimiz bir ekran çıkar. Bu görevlere ulaşmak için yanındaki sayıları ekrana giriyoruz. İlk olarak "switch uboot" seçeneği için '21'i giriyoruz.
- Daha sonra bizden uboot için kullandığımız modele uygun seçeneği seçmemiz isteniyor. Bu arada H3droid tarafında desteklenen modeller de bu şekildedir. Burada ben Orange pi Plus 2e kullandığımız için '15' yazıyorum ve enter'a tıkladıktan sonra işlem gerçekleşiyor ve tekrardan enter'a basarak basarak görevlerin olduğu ana menüye geliyoruz.
- Görev listesinden bu sefer "switch fex" seçeneği için '22'yi giriyoruz. Çıkan ekrandan yine kendi modelimize uygun seçeneği giriyoruz ki ben burada Plus 2e için '13' girdim. Sonrasında tekrardan görevlerin olduğu menüye gelmek için enter'a tıklıyoruz.
- Kullanacağınız ekran boyutunu belirtmek için "display configuration" yani '23' sayısını giriyoruz. Çıkan sayfadan ekran çözünürlüğü bilgilerini seçtikten sonra enter'a tıklayarak ana menüye geri geliyoruz.
- Ana görev menüsünden '99'u girdikten sonra "h3droid" için '1' seçeneğini seçiyoruz. Tüm bu işlemlerden sonra H3droid başlıyor.
H3droid başlangıç ekranı ve menü ekranındaki görüntüler aşağıdaki gibidir.
İndirme Linki: https://h3droid.com/download
5) MBOX Android
H3 işlemcili cihazlar için kullanılabilen bu sürüme bir tanıtım videosunda denk geldim. Android 7 üzerine inşa ettikleri işletim sistemini indirip kullanabilirsiniz. Güncel android sürümü "Android 7.1.2".
Bu imajı sd karta Phonixcard programı ile atıyoruz. Phoenixcard programını kullanımı için bu yazıyı okuyabilirsiniz.
Sd karta yazma işini tamamlayıp cihaza güç verdiğimizde bizi sırayla "android" ve "mbox" yazıları karşılıyor ve sonrasında ana ekranımız açılıyor. İlk kez açılmada bu işlemler biraz zaman alıyor fakat daha sonra açılma süresi normale dönüyor.
Ben kullandığımı Orange pi plus 2e cihazımda ethernet ve wifi'yi çalıştıramadım. Bunun dışında cihazın ismi "tvbox" diye geçiyor ve 1080p çözünürlükte bir deneyim yaşayabiliyorsunuz.
İndirme Linki = https://drive.google.com/file/d/1ZjO47X3H8XHLt3ehzhYI01Ip7ulJLgKE/view
6)Draco H3
Bu andoid imajından SBC Tutorials kanalı sayesinde haberim oldu. Android 4.4.2 çekirdeğini özelleştirerek yapılan Draco H3' ü inceleyelim. Bu test sırasında Orange pi plus 2e ve Orange pi pc plus kullandım.
Yukarıda bahsettiğim gibi bu android imajını iki modelde denedim.
Orange pi plus 2e kullandığımda hem "wi-fi" hem de "ethernet" çalışmıyordu. Ayrıca usb çıkışlarından sadece biri çalışıyordu.
Orange pi pc plus kullandığımda "wi-fi" çalışmıyordu fakat "ethernet" girişi çalışıyordu. Bu yüzden internete erişebildim. Aynı şekilde bu modelde de tek usb çıkışını kullanabiliyordum.
İndirme Linki = https://mega.nz/#!6N8jFQba!_-mKSY5dJLeol6VAOBx4X6YD_y16mcFyq4K5NtR0SSI
Orange pi plus 2e kullandığımda hem "wi-fi" hem de "ethernet" çalışmıyordu. Ayrıca usb çıkışlarından sadece biri çalışıyordu.
Orange pi pc plus kullandığımda "wi-fi" çalışmıyordu fakat "ethernet" girişi çalışıyordu. Bu yüzden internete erişebildim. Aynı şekilde bu modelde de tek usb çıkışını kullanabiliyordum.
İndirme Linki = https://mega.nz/#!6N8jFQba!_-mKSY5dJLeol6VAOBx4X6YD_y16mcFyq4K5NtR0SSI
7) Pcduino
Orange pi forumları sayesinde farkına vardığım bir başka android imajı ise PcDuino android imajı. Gerek uygulama menüsü gerek de android 4.4.2 çekirdeğine yazılmış olması gerek de benzer hataların olması Draco H3 imajı ile benzerlik gösteriyor.
Bu imajı da Orange pi pc plus ve Orange pi plus 2e ile denedim ve sonuçlar Draco H3 android imajı ile aynı çıktı. Orange pi plus 2e ile internete erişim sağlayamıyorsunuz. Orange pi pc plus'da ise "ethernet" ile internete erişim sağlayabiliyorsunuz.
İndirme Linki : http://www.linksprite.com/image-for-pcduino4/
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Aklınıza takılan bir soru veya karşılaştığınız bir sorun olduğunda yorumlarda belirtebilirsiniz. Burada eksik olarak anlattığımı düşündüğünüz veya sizlerin gerekli olarak gördüğünüz bilgileri yine yorumlarda yazarsanız, bundan herkesin faydalanmasını sağlamış olursunuz. Herkese iyi çalışmalar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder