2 Temmuz 2018 Pazartesi

ORANGE PI PC2 İÇİN WIRINGOP KÜTÜPHANESİ

Orange Pi PC2 ve Diğer Modeller için WiringOP kütüphanesi nasıl yüklenir?

Daha önce WiringPi' nin Orange pi için olan versiyonu WiringOP' nin nasıl yükleneceğinden bu yazımızda bahsetmiştik. Fakat bu H3 işlemcili modeller için geçerli bir kütüphaneydi ve o dosyaları çektiğimiz depo" https://github.com/zhaolei/WiringOP" idi. Bu kütüphane referans alınarak H5 işlemcili modeller için de WiringOP kütüphanesi oluşturuldu. Bu kütüphane dosyalarına da "https://github.com/tumugin/WiringOP" ' h5 dalından (branch) ulaşabilirsiniz. Fakat bu kütüphane eski Linux çekirdeklerinde çalışıyor. Bu yazımızda bu konudan bahsedeceğiz ve alternatif kütüphanelere bakacağız.

Şuan Orange pi PC2 için indirebileceğiniz Ubuntu  işletim sistemi için Linux çekirdeği 4.14' tür. 2018'in başları ve 2017' nin sonlarında ise indirdiğimiz işletim sisteminde  Linux 4.13 çekirdeği mevcuttu. İşte bu son iki işletim sistemi için yukarıda verilen kütüphanelerden hiçbiri çalışmıyor. Bunun sebebi ise, bu son çıkan iki sürümde işlemci(cpu) bilgilerinde hardware(donanım) ve processor(işlemci) bilgilerinin mevcut olmaması veya burada döndürülmemesidir. 

uname -a komutu ile işlemci bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

Aşağıda 4.11 Linux çekirdeği için cpu bilgilerine bakalım.


Fakat şuanda,4.14 Linux çekirdeği mevcut, cat  /proc/cpuinfo komutunu döndürdüğümüzde cpu bilgileri aşağıdaki şekilde gözükmektedir.


Şimdi güncel olan 4.14 çekirdeği için WiringOP kütüphanesi yüklemeye çalışalım.


  • " https://github.com/zhaolei/WiringOP" kütüphanesinden yüklemeye çalıştığımızda bir hata ile karşılaşıyoruz. Kütüphane yüklenmiş gözüküyor fakat gpio readall dediğimizde şu hata mesajını alıyoruz.

piBoardRev: Unable to determine board revision from / proc / cpuinfo
-> No "Hardware" line
-> You may want to check:
-> http://www.lemaker.org/

Burada elimizdeki kartın algılanmadığını ve donanım bilgisinin yazmadığını söylüyor. Yani bu kütüphaneyi mevcut durumda kullanamıyoruz.







  • "https://github.com/tumugin/WiringOP" kütüphanesini kurmak istediğimizde ise yine aynı hata ile karşılaştık. Donanım bilgisi okunmuyor ve board bilgisi tanımlanmamış.



git clone https://github.com/FREEWING-JP/WiringOP.git -b h5

cd WiringOP

chmod +x ./build

sudo ./build


Dediğimizde kütüphane yükleniyor. Daha sonrası için gpio readall komutu ile pinleri kontrol ederek bir led yakıyoruz ve test ediyoruz.












Okuduğunuz için teşekkür ederim. Aklınıza takılan bir soru veya karşılaştığınız bir sorun olduğunda yorumlarda belirtebilirsiniz. Burada eksik olarak anlattığımı düşündüğünüz veya sizlerin gerekli olarak gördüğünüz bilgileri yine yorumlarda yazarsanız, bundan herkesin faydalanmasını sağlamış olursunuz. Herkese iyi çalışmalar.

Kaynakça:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ORANGE PI PYTHON UART

ORANGE PI PYTHON UART Python kurulum  yazısında Orange pi'de Python konusuna giriş yapmıştık. Daha sonra  Python Gpio  yazısında gir...